FESTIVAL VRHNIKA 

ponedeljek, 11.09.2017

Cerkev sv. Trojice, 15.9. - 17.9.2017, 18.00

PETEK, 15. septembra 2017, ob 18. uri

Odprtje

Oktet Raskovec, umetniški vodja Mitja Drašler: Oktet Raskovec nadaljuje žlahtno tradicijo moškega prepevanja na Vrhniki in okolici. V petindvajsetih letih delovanja je oktet nanizal mnogo nepozabnih nastopov doma in v tujini. Posneli in izdali so tudi pet zgoščenk. Za svoje delo so prejeli številna priznanja; med drugim leta 2013, na prvem regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb osrednje Slovenije – zlato priznanje, na drugem, leta 2015 pa srebrno priznanje. Leta 2014 so prejeli od Občine Vrhnika tudi Srebrno plaketo Ivana Cankarja.


Cello atacca!, mentorica Karmen Pečar: Cello attacca! je ansambel violončel, ki ga sestavljajo zdajšnji in nekdanji dijaki prof. Karmen Pečar. Violončelo kot instrument dopušča številne kombinacije in široko izbiro programa, tak ansambel pa omogoča mladim čelistom pomembno izkušnjo sodelovanja v komorni zasedbi in prispeva k urjenju dobrega poslušanja, ki je za godalce še posebej pomembno.

 


SOBOTA, 16. septembra 2017, ob 18. uri

Ženski zbor Grudnove Šmikle ,dirigentka Marjeta Naglič: Grudnove Šmikle so pevke iz bližnje in daljne okolice Škofje Loke, njihov repertoar zbora zajema raznolik nabor skladb najvidnejših svetovnih skladateljev iz različnih glasbenih obdobij, posebej pa so naklonjene slovenskim sodobnim ustvarjalcem. Z njimi tudi redno sodelujejo, saj se trudijo v svoje projekte vključevati njihove, posebej zanje napisane novitete. Zbor pod vodstvom Marjete Naglič deluje od leta 2002.


Erika Frantar, harfistka: je leta 2011 z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Rude Ravnik Kosi. Poleg rednega študija se je mojstrsko izpopolnjevala na seminarjih pri priznanih harfistih, udeležila se je tudi mednarodnih in državnih tekmovanj, kjer je dosegla vidnejše rezultate. Igra v različnih komornih in orkestralnih zasedbah, od leta 2013 je redna članica simfoničnega orkestra Cantabile, svoje znanje pa prenaša na mlade na Glasbeni šoli Celje.

 

NEDELJA, 17. septembra 2017, ob 18. uri

Komorni zbor Ipavska, dirigent Michele Josia: Komorni zbor Ipavska od leta 1998 združuje pevce z različnih koncev Vipavske doline. Skozi svet zborovske glasbe jih je do leta 2014 uspešno vodil priznani zborovodja Matjaž Šček, ki je zboru pustil neizbrisen pečat. Bogat repertoar skladb različnih stilnih obdobij zbor najraje dopolnjuje z novitetami primorskih skladateljev in redko izvajanimi skladbami. Zbor že drugo sezono vodi dirigent Michele Josia, ki je letos je postal tudi član Evropske filmske akademije.


Eva Dolinšek, čembalistka: je zaradi izjemnih umetniških dosežkov in izkazane odličnosti magistrskega izpita leta 2015 prejela diplomo summa cum laude in postala magistrica akademska glasbenica čembalistka. Njena aktivnost se na področju oživljanja in raziskovanja stare glasbe nadaljuje. Od leta 2011 je umetniški vodja baročni komorni skupini »Musica nucis«. Redno koncertira kot solistka in kot komorna glasbenica v različnih baročnih komornih zasedbah.

 

Vsi koncerti so v cerkvi Svete Trojice; vstopnina 5 €, otroci gratis, vstopnina za vse tri večere 10 €. Nakup vstopnic je možen v TIC Vrhnika, na portalu mojekarte.si in pol ure pred dogodkom na Sveti Trojici.

Vljudno vabljeni!

Zavod Ivana Cankarja Vrhnika in umetniški vodja festivala Primož Malavašič