Od portreta do trofeje 

torek, 20.09.2011 ob 19:00

Zavod Ivana Cankarja Vrhnika Vas vljudno vabi na odprtje razstave Barbare Jurkovšek.

Slikarstvo Barbare Jurkovšek je v zadnjih dveh, treh letih pridobilo na razpoznavnosti, saj je ob različnih motivnih sklopih slikarki uspelo poenotiti način likovnega izražanja. Kljub potenciranju barvnega sveta in menjavanju vsebinskih poudarkov in poant, mlada slikarka zgošča tiste likovne prvine, ki poudarjajo njeno ustvarjalno samobitnost. Za vse to je bistvena tudi kontinuiteta ohranjanja figuralike kot osnovne motivne prvine, na kateri Jurkovškova gradi svoje likovne pripovedi in hkrati izpovedi.

Likovno napredovanje slikarka pelje trdno skozi portretistiko, ki ostaja nek temeljni kamen v njeni ustvarjalnosti; tak, ki zbuja potrebne psihološke analize, na podlagi katerih se slikarka odloči stopiti v to ali ono smer in ji s tem odpira nove možnosti, ponuja nove izzive. Slikarka portretiranja ne razume zgolj kot pasivnega posnemanja upodobljenčeve podobe, ampak zlasti kot priložnost za to, da izrazi svoj odnos do sveta in s tem svoj nazor, predvsem pa tudi, da pokaže svojo nesporno duhovitost. Že od nekdaj je nagnjena k ironiziranju, je kritična do nekaterih pojavov našega vse bolj napetega in v vse bolj neznano kam drvečega življenja. Številne pojave kiča znotraj naše, na videz urejene podobe sodobnega sveta, občuti slikarka kot nekaj, kar je treba po svoje ošvrkniti in kritično pretresti.

Tudi zato se je ob njenem slikanju na platna pojavila še nekakšna »likovna trofeja«, ki združuje ironičnost njene slikarske izkušnje s plastično, kiparsko torej. Igrače so že od nekdaj zanimiv predmet slikarstva Barbare Jurkovšek, ne le kot posledica nostalgičnega pogleda nazaj v otroštvo in kot parafraza misli, da smo majhni ljudje igračke v rokah velikih, torej mogotcev; njene trofeje lahko zdaj razumemo kot sintezo vseh teh njenih najbolj navihanih »likovnih misli«. Če je za fotografa, ki na skrivaj išče obraze slavnih ljudi, svojevrstna trofeja - ujeti portret, je za Barbaro Jurkovšek zdaj taka trofeja nenavaden potret osebe, ali pa igračke z znanimi živalskimi liki iz sodobnega globaliziranega sveta otroške zabave in znanih junakov iz risank, mnogokrat pretvorjenih v komercialni plastični kič.

Še nekaj je postalo povsem jasno; Barbara Jurkovšek se na slikah poigrava do te mere, da izdelani liki in osebnosti s podobo igrač najprej zaživijo kot srečna bitja iz sveta popolne svobode igre, ko pa se zavedo želje, da bi se poistovetili s človekom, jih to pahne v tragiko – dobijo status trofeje. Vsekakor so to tisti elementi, ki dodajo likovni ustvarjalnosti Barbare Jurkovšek pridih angažirane izpovednosti. Velja ji prisluhniti, kajti vse bolj natančno je artikulirana, tako v likovnem, kot tudi v vsebinskem pogledu. 

Iztok Premrov

 

Galerija Cankarjevega doma na Vrhniki, vstop prost.

Razstava bo odprta do 9. oktobra 2011, od ponedeljka do petka, od 10. do 13. ure, ob nedeljah od 10. do 12. ure.
Razstavo si je mogoče ogledati tudi ob ostalih prireditvah v Cankarjevem domu.