Med morji in gorami 

četrtek, 30.06.2011

Zavod Ivana Cankarja Vrhnika Vas vljudno vabi na razstavo umetniške keramike MED MORJI IN GORAMI z mednarodnih simpozijev V-OGLJE 2005 do 2010. Razstava bo odprta do 30. 6. in od 1. do 18. 9. 2011, od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure, ob nedeljah od 10. do 12. ure.

Med morji in gorami

Mednarodna kolonija umetniške keramike V-oglje je eno najbolj zanimivih likovnih srečanj v Sloveniji. Pobudnika – keramičarka in lončarka Barba Štembergar Zupan in keramik Niko Zupan pripravljata v domači vasi Voglje, ki v svojem imenu skriva praspomin na tradicionalne načine žganja glinenih izdelkov, letos poleti že šesti simpozij umetniške keramike.

…Ko umetnik vzame kos gline, stare zemlje, ji doda obliko, uredi kaos in s svojo strastjo, ustvarjalnostjo in lastnim izrazom, z upoštevanjem zakonitosti, v obogateni obliki, v končni podobi žgane gline prikaže delo, ki nam ga ponuja kot sporočilo, ki izraža njegovo razmišljanje, telesno in duševno izražanje in nam daje možnost razmišljanja, občutenja in prepoznavanja uporabnih in sporočilnih vrednosti… je na enem od srečanj zapisala Barba.

Med Argonavtskimi dnevi 2011 bomo tudi na Vrhniki spoznali nekaj del, ki so jih v Vogljah ustvarili umetniki iz dežel, po katerih so med morji in gorami nekoč pluli tudi argonavti.